Utbildning av akademichefer

I augusti genomfördes den första utbildningen av akademichefer i samarbete mellan SEF och Linnéuniversitetet. Läs mer här. Själv pratade jag en hel del om vilka mål det finns för akademiverksamheten. Det visade sig att det inte var självklart hur man skulle definiera det. “X antal spelare till A-laget” är till exempel ett knepigt mått. Dels styr inte akademichefen över det. Dels ändras detta så fort A-laget byter nivå (allsvenskan, superettan, topplag-bottenlag, etc.). En rekommendation är därför att också ha andra mål. Vi får se vad akademicheferna hittar på.

Spännande konferens i Växjö

Den 10-11 juli anordas konferens Managing Sports 2013 i Växjö. I samband med fotbolls-EM för damer kommer forskare och praktiker diskutera frågor gällande “from the pitch to the boardroom”. Även om fotboll är i fokus kommer ett brett perspektiv tas på utveckling av sport. Fullständig information finns här.

Bland talarna kan nämnas:

Johan Andersson, klubbchef för LB07
Christian Donaire, tränare från FC Barcelonas ungdomsakademi
PG Fahlström, forskare i talangutveckling
Uwe Hakus: Huvudtränare för HPC i Växjö
Magnus Forslund, forskare om föreningsutveckling
Mattias Melkersson, forskare i varumärkesutveckling av damfotboll
Cecilia Andrén Nyström, entreprenör som använder fotboll för att utveckla Mocambique
Carl-Axel Hageskog, fd Davis-Cup kapten och professor i idrottsligt ledarskap

Anmäl dig nu!

Flyer Managing sports 20130321.

 

Tre uppsatser

På uppsatssidan finns tre nya länkar till uppsatser. Två som behandlar marknadsföring, varav en om damfotboll och en om herrfotboll. Båda kan ge intressanta infallsvinklar till ens egen förening.

Uppsatsen av Eriksson är mycket omfattande (163 sid) och innehåller intressanta jämförelser mellan fem damklubbar.  Uppsatsen av Norin och Fabbekes uppsats har som syfte att analysera och klargöra strategiskt varumärkesbyggande för svenska fotbollsföreningar, samt att förstå karaktären hos, och bakom dessa varumärken. De har intervjuat flera “tunga” aktörer i branschen.

Den tredje uppsatsen behandlar svensk fotbolls utmaningar och problem. Särskilt lyfter de fram behovet av ett mer strategiskt arbete i föreningar, samt naturligtvis behovet av ökad professionalism. Det är i sig inga nyheter för dom “inom branschen”, men kan vara en lite tankeväckare för de som just nu är på väg in.

Trevlig läsning!

Utbildning i Football Management

På Linnéuniversitetet i Växjö ges Sveriges enda universitetskurs i Football Management. Det är en kurs som är anpassad för redan yrkesverksamma i och med att den går på trekvartsfart. Under kursens gång arbetar du med en föreningsanalys, vilket gör att du som är anställd i en förening kan ha stor direkt nytta av kursen i ditt arbete. Det finns fortfarande möjlighet att söka. Läs mer här.