Kulturskillnader i Halmstad BK

Så var det dags igen. Tränare sparkas. Denna gång Josep Clotet Ruiz, efter ett helt halvår i Halmstads BK får han gå. I Hallandsposten citeras klubbens ordförande:

“– Kanske att det var lite naivt att tro att det skulle fungera med tanke på att spelartruppen inte var anpassad efter Peps spelsätt. För till slut blev kulturskillnaderna för stora.”

Jo, det var nog naivt. Det tråkiga är att det inte hade kostat särskilt många tusenlappar att få reda på detta tidigare.  Det finns etablerad kunskap om det här med organisationskulturer (där idrottsföreningar inte skiljer sig från andra organisationer) och hur man möjligen kan lyckas med kulturförändringar. Och ja, det är svårt, mycket svårt och kräver djup kunskap. Detta kan man lära sig om man läser någon eller några böcker eller pratar med forskare inom området. Eller varför inte kontakta oss, som förutom bokskrivande och forskning dessutom fungerar som konsulter? Om det nu var en kulturförändring ni ville ha, hade vi kunna tala om vad som är realistiska förväntningar. Att lyckas med det på 6 månader är inte realistiskt, till exempel. Eller kanske någon rekryteringsfirma, som kan hjälpa till att göra en ordentlig kompetensprofil och matcha det med sökande? Är det inte dags att börja nyttja den komptens som faktiskt finns här ute? Det kan ge viktig kompletterande information. Och vi är bra mycket billigare än uppsagda tränare som kvarstår på lönelistan. Jag lovar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>