Ska Inter byta tränare?

Så var det dags igen för spekulationer kring tränarbyte, nu gäller det Rafa Benitez i Inter. Trots att man vunnit ett antal matcher i serien och ligger inte allt för långt från toppen, trots att man är vidare i Champions League, trots att man vunnit klubb-VM, ändå spekuleras det i att han ska få gå. Nu kanske det inte blir så, men bara spekulationerna är frustrerande. När ska klubbarna lära sig? I princip all forskning om tränarbyte, oavsett sport, visar att det inte har någon positiv effekt. Det finns till och med studier som visar på negativ effekt (läs om tränarbyten inom ishockey här). Visserligen är det sant att det är svårt att mäta och att det finns fall där det på kort sikt kan ge resultat. Många i och runt Östers IF menar nog att bytet till Hans Gren räddade kvar Öster i Superettan. Men det är undantag som bekräftar regeln.

Förutom att det mesta pekar på att tränarbyten inte har effekt, leder denna hetsjakt på tränare till orimliga arbetsvillkor. Utveckling tar tid. Förändring tar tid. Byter man tränare får man vackert anpassa sig till att det blir effekter på laget. Inte sällan blir det först negativa effekter: spelarna förstår inte den nya taktiken, de är inte vana vid övningarna och rent fysiskt kan de reagera negativt på ett annorlunda träningsupplägg. På CIF:s fotbollskonferens berättade exempelvis just Inters chefsläkare att de under alla de tre senaste tränarbytena upplevt en ökad skadefrekvens tack vare nytt träningsupplägg. Det logiska är att förvänta sig sämre resultat till att börja med. Allt annat är bonus.

Jag är inte något “fan” av Rafa Benitez, men jag tycker varje ledare ska få en ärlig chans. 4-5 månader är inte det.

One thought on “Ska Inter byta tränare?

  1. Pingback: Bye bye Benitez | FootballManagement.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>