Lindsdals IF har dålig ekonomi – nedmonterar damlaget

Nästa förening på listan över klubbar-i-ekonomiska-svårigheter: Lindsdals IF. De senaste åren har de haft framgångar både på herr- och damsidan. Herrarna har tagit sig till toppen av division två och damerna spelade denna säsong i Söderettan (men åkte ur). Nu har dock “verkligheten” hunnit i kapp. Skulderna till kommunen har ökat år för år. Styrelsen beslutade då dra ur damlaget från (nya) division 1 (hör ordförande diskutera i P4 Kalmar här). Ilskan spred sig snabbt och kommentarer på bloggar haglar (se här, här,  . Orsaken var att man hävdade att damlaget “bara” skulle flyttas ner två divisioner medan herrlaget skulle flyttas ner tre divisioner – givet att man drog ur laget. Några blev dock glada över styrelsens mod, se bl a en sponsor som uttalar sig här.

Intressant nog “försvann” informationen om damernas verksamhet nästan direkt på hemsidan, se här. Kanske var det droppen som gjorde att en del knöt näven och man försöker därför “starta om” genom att bilda sektion med egen ekonomi, se här. Tanken är att säkerställa att de måste gå “noll” kommande år. Huvudstyrelsens skuld till kommunen kvarstår dock. Intressant i sammanhanget är att man under några år tillåtit den och andra skulder att “skjuta iväg”. En positiv tolkning är att man inte velat säga nej till damernas avancemang och hoppats på nya intäkter. En negativ tolkning är att man inte velat säga nej till herrarnas satsningar. I vilket fall, åter har vi en förening som först “alla” tycker har en fin och positiv utveckling, som satsar och får framgångar, och som sedan avslöjar att framgångarna byggt på osund ekonomi. Det börjar bli tröttsamt.

En liten tanke om kommunen. Visst är det bra att de inte drar föreningen till kronofogden med en gång. Samtidigt kanske det inte heller är bra att man i praktiken godkänner en osund satsning. Kanske skulle man, när skulden år 1 är ett faktum, gå in mycket tuffare i föreningens budgetdiskussion gällande år 2 i syfte att säkra att kommunskulden minskar. Detta kräver förstås att kommunen har kompetent folk att gå in i dessa diskussioner, som i slutändan kan landa i att man inte godkänner vissa kostnader då man inte anser att vissa intäktsposter inte är trovärdiga (vilket inte sällan är fallet). Kanske är det otänkbart. Å andra sidan kanske det är ditåt vi måste gå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>