Polisbevakning

Nu drar diskussionen om kostnaderna för polisbevakning igång igen. Se den nye utredarens något märkliga förslag här. Se kommentar från SEF här. I botten ligger den kvarlevande föreställningen att aktiebolag alltid drivs av vinstsyfte. Något som inte anses gälla för enskilda firmor, kooperativa organisationer eller ideella föreningar. Denna föreställning syns också i diskussionen om idrottens kommersialisering, där bl a Tomas Peterson hävdat att införandet av Idrotts-AB innebär att man nu erbjuder sport för att tjäna pengar.

Det är nog dags att uppdatera dessa föreställningar en del. Aktiebolag används i detta sammanhang för att få vissa fördelar som inte har ett dugg med vinstsyfte att göra. Omvänt är det flera enskilda firmor och kooperativa organisationer som har ett vinstsyfte i så måtto att de behöver överskott för att kunna utveckla verksamheten.

Ett empiriskt “test” visar också att många idrottsaktiebolag inte går med vinst och inte ens har det som syfte. Tvärtom spenderar de kostnader utan en tanke på ekonomisk vinst. Möjligen är det bra om det går ihop sig, men … om inte så finns ju alltid förhoppningen att det vänder en annan gång, eller så får man göra konkurs eller…

En provocerande tanke som lockar, är att säga att alla idrottsföreningar kanske borde ha vinstsyfte – för då blev det nog mer fokus på att driva verksamheten på ett ekonomiskt sunt sätt. Men den tanken ska jag utveckla i ett senare inlägg.

One thought on “Polisbevakning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>