Gruppdynamikens betydelse allt mindre?

Visst har det blivit en konstig situation i fotbollsvärlden? Innan säsongen ens är igång dyker det upp rykten om att tränaren ska lämna klubben – mitt i säsongen. Detta inte för att klubben i sig vill bli av med honom utan för att han “värvas”. Det senaste exemplet är Roland Nilsson i Malmö FF. Rolle försöker lägga dimråder och hävda att det är först efter säsongen han lämnar, men att det är upp till klubbarna att komma överens. Så klart vill han och FC Köpenhamn att han börjar redan i sommar.

Även om man säkert kan säga att vi får acceptera sådant idag, särskilt som vi spelar vår/höst istället för höst/vår, så är det inte desto mindre något jag inte tycker om. Det är som om man tror att en grupp individer är okänsliga robotar som inte bryr sig om en så världslig sak som vem som är tränare. Att få en grupp lag att “få upp farten” så det blir mer självgående tar tid, men kanske främst närvaro, fysiskt och psykiskt. Att skapa en god gruppdynamik är svårt. Att förstöra en god är lätt. Det är här jag tycker det blir så olyckligt för MFF. Det hinner knappt komma igång förrän de får ställa in sig på att det blir något annat som gäller sen. Det handlar inte bara om “energin” i laget. Det handlar också om trygghet. Vem vet hur Stuart Baxter (om det nu blir han) kommer tänka kring spelsystem, spelidé, spelarna, osv? Det är alltså inte så förvånande att det hackar en del i MFF:s lagmaskineri nu. Det är inte otänkbart att detta stjälper både Champions League-kvalet och serieseger. I så fall ett stort pris att betala.

Nu är Rolle “bara” ett exempel på att det blivit lite märkligt. Den underliggande trenden som det indikerar är bekymmersam. Oavsett om vi talar om idrottslag eller arbetslag i näringslivet är det på sikt ett misstag om man negligerar gruppdynamikens betydelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>