Malmö FF överraskar – eller inte?

Det blev seger för Malmö FF med 1-0 borta mot Glasgow Rangers i CL-kvalet. Överraskande? Det beror hur man ser det. I HeraldScotland säger managern att publiken hade rätt att bua ut laget, indikerande att laget skötte sig dåligt. De borde ha vunnit alltså. Så har även många kommentatorer i Sverige tyckt – före matchen. En del har pekat på att MFF nu  är mittenlag i Allsvenskan, medan GR (förväntas vara) topplag i skottska ligan.

Men är det verkligen en överraskning, eller är vårt minne bara kort? Har vi glömt att IFK Göteborg under sina glansdagar kunde kombinera framgångar i Europa med mediokra insatser i Allsvenskan? Det är inte ovanligt att fokus hamnar någon annanstans än i nästa match mot säg Kalmar FF. En orsak till att det blev som det blev med IFK är att de i Allsvenskan mötte lag som backade hem och satsade på kontringar. Där skulle de föra spelet. I Europamatcherna mötte de lag som ville föra spelet och därför lät IFK backa hem och kontra. Ungefär så skulle jag vilja beskriva situationen för MFF nu. Inte sällan är dom det bollförande laget som får se upp med kontringar. Mot GR var det mestadels tvärtom, även om MFF tydligen vann bollinnehavet. Man var rätt tungt tillbakapressade i andra halvlek. Tack vare deras teknik och spelskicklighet var det dock förhållandevis lätt att hålla i bollen tillräckligt länge för att det skulle bli jobbigt för GR med avseende på försvarsspelet. Med snabbe Larsson på topp och kloke Figueiredo bakom var MFF också alltid farliga i sina attacker.  Det var riktigt roligt att se.

Returmatchen blir tuff och inget är ännu klart. Men i min värld var det i alla fall ingen överraskning att MFF kunde överraska. Jag tror t o m de kan gå hela vägen till gruppspelet. Tyvärr blir det på bekostnad av framgång i Allsvenskan, vilket skapar problem på sikt. Men det får vi ta då. Låt oss glädjas nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>