Kaizen

Snubblade in på denna artikel om hur Nanne Bergstrand arbetade med Kaizen i Kalmar FF. Samma år kom en intern artikel om detta på KFF:s hemsida. Livet är ett mysterium. Om vi förstår det som något positivt främjar det ett nyfiket sökande efter… ja egentligen nog vad som helst. Vilket i sig gör att man utvecklas.

Kaizen blev ju populärt när det lyftes fram som en metod i japanska bilföretag (Läs t ex Imai:s bok Kaizen från 1986). Det handlar om vardagliga ständiga förbättringar. En mindre bra version av detta (tycker jag) är att man ska ha formella möten varje vecka och diskuterar hur man kan förbättra kvalitén. Imai själv lyfter den filosofiska aspekten av detta, av att man verkligen vill förbättra det man håller på med. Då behövs inga formella möten. Då genomsyrar det allt man gör hela tiden. Att man sedan kan ha nytta av möten ibland, det är en annan sak.

Osökt kommer jag att tänka på Gunde Svan som sägs ha experimenterat med storleken på handduk att torka med sig efter duschen. För stora handdukar tog för lång tid. Och han ville ju inte lägga tid på att torka sig om han kunde lägga det på något mer utvecklande.

Jag undrar hur många fotbollsspelare som tänker likadant. Letar de sätt att knyta skorna snabbare så att de kan skjuta ett skott extra på träningen? Funderar de på om frisyren påverkar snabbheten negativt? Utvecklar de metoder att slappna av snabbare så återhämtningen kommer igång snabbare? Jag har i nuläget ingen aning. Vet du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>